Protocol artroplastie totala genunchi

Sfaturi pentru viața cu o nouă articulație

În sfârșit acasă! Va mai dura între șase și opt săptămâni înainte să renunțați la cârje și să vă puteți întoarce la un stil de viață activ. Până atunci, trebuie să
fiți atent(ă) la mișcările pe care le faceți cu noua articulație. Puteți astfel să scădeți încărcarea pe noua articulație și să ajutați la vindecarea rapidă a plăgii postoperatorii.

Rotațiile mari și mișcările bruște trebuie evitate cu orice preț. Încălțămintea purtată trebuie să fie fermă, cu talpă plată și cu interior moale pentru a vă menține stabilitatea și pentru a vă ușura greutatea care apasă asupra noii articulații.

Nu vă așezați pe suprafețe care sunt prea joase sau prea moi, ci folosiți o pernă.

Evitați să cărați lucruri grele. În primele săptămâni cel mai bine este să aveți ajutor în casă și la cumpăraturi. Echilibrați orice greutate pe care trebuie să o purtați pe ambele părți ale corpului. În acest scop un rucsac poate fi foarte folositor.

Fiți atent(ă) la posibile obstacole și obiecte de care vă puteți împiedica, precum și la suprafețe înghețate în timpul iernii.

Urmați o dietă sănătoasă și fiți atent(ă) la greutatea dumneavoastră nu numai pentru binele articulațiilor.

Dacă observați ceva neobișnuit, tumefacții persistente sau roșeață în jurul plăgii postoperatorii, sângerări importante, secreții sau mirosuri ce provin de la nivelul plăgii, cât și durere severă, este important să consultați medicul.
Trebuie, de asemenea, să-l informați pe acesta cu privire la infecții concomitente (dentare, amigdaliene, etc.) astfel încât să primiți tratament specific pentru a vă proteja articulația de acestea.

Orice s-ar întâmpla, să veniți la controalele / întâlnirile programate cu doctorul după externare. Astfel pot fi evitate eventualele probleme legate de implant și se pot evita complicațiile.

Durata de viață a articulației artificiale depinde de îndemanarea chirurgului, de calitatea implantului dar foarte mult și de contribuția dumneavoastră activă.  Aveți grijă de genunchiul artificial și evitați suprasolicitarea lui. Mai jos veți găsi informații și sfaturi folositoare ce ar trebui să vă ajute să faceți față vieții cu noua articulație.

Ghid pacienți pentru artroplastia totală de genunchi

Intervenția chirurgicală de înlocuire a genunchiului poate fi totală în cazul în care ambele părți ale articulației genunchiului sunt înlocuite, sau unicompartimentală în cazul în care doar o parte a articulației genunchiului se înlocuiește. Procedura se realizează prin incizia mușchilor si a ligamentelor genunchiului în vederea expunerii capsulei articulare a genunchiului, iar apoi a articulației propriu-zise.

Endoprotezarea genunchiului este o intervenție chirurgicală destinată persoanelor cu leziuni grave ale genunchiului. Prin endoprotezare se poate ameliora durerea și funcționalitatea genunchiului. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda această procedură, dacă aveți dureri de genunchi iar medicamentele si alte tratamente nu vă mai ajută.

Instrucțiuni postoperatorii

Exerciții

Exerciții pentru restaurarea tonusului muscular și începerea activităților uzuale.

Se utilizează cârjele pentru menținerea echilibrului:

  • Balansați membrul afectat înainte și înapoi în linie dreaptă - 10 - 20 de ori, 2 sau 3 ori pe zi - la un unghi de 25 - 30 de grade.
  • Ridicarea membrului operat în decubit dorsal, la un unghi de 15 - 30 de grade.
  • Este important să se mențină mobilitatea genunchiului. Fiziokinetoterapeutul vă va instrui în acest sens. Adesea este incomod și dureros să se forțeze creșterea amplitudinii mișcării, dar este necesar și important ca mișcarea adecvată să fie obținută.

Mersul

Mergeți folosindu-vă cârjele, de recomandat pe o suprafață netedă, într-un ritm constant, cu pași egali. Purtați o încălțăminte confortabilă, cu toc mic.

Veți avea nevoie de ambele cârje pentru aproximativ 3-5 săptămâni după operația de endoprotezare de genunchi.

Distanța de mers pe jos poate fi crescută în mod constant. Dacă credeți că ați exagerat (de exemplu simțiți dureri musculare, osoase sau disconfort) odihniți-vă pentru o zi.

Distantele zilnică de parcurs poate varia, dar în cazul în care vă simțiți destul de rezistent și nu aveți durere sau disconfort, distanța totală zilnică poate fi:

Săptămâni după operație:

  • săptămâna 1 - până la 0,5 km după operație
  • săptămâna 2 - până la 1 km după operație
  • săptămâna 3 - până la 3 km după intervenția chirurgicală
  • săptămâna 4 - până la 4 km după operație
  • săptămână 5 - pana la 5 km după interventia chirurgicală

Nu vă suprasolicitați - mai mult nu înseamnă neapărat mai bine.

Durerea și disconfortul

Atât țesutul osos cât și alte țesuturi (mușchi, nervi, tendoane, ligamente), sunt supuse unui proces de vindecare, care nu va fi complet decât la câteva săptămâni după operație. (Vindecarea este completă, în general, la 10 - 12 săptămâni). Întrucât articulația genunchiului este aproape de suprafața pielii, genunchiul poate fi adesea cald pentru câteva luni după o intervenție chirurgicala. Aceasta este o componentă normală a procesului de vindecare. După ce ați părăsit spitalul vor mai exista dureri și disconfort pentru o perioadă de timp. Dacă nu persistă sau este severă, nu este un motiv de îngrijorare sau de anxietate, și poate lua următoarele forme.

Durere în jurul cicatricii chirurgicale

    • Cauzată de țesutul cicatricial și ca rezultat al exercițiilor

Durere acută, vie (înțepături de ace):

    • Cauzată de repararea țasuturilor respectiv de restabilirea viabilității nervilor

Durere surdă (cu caracter osteocop – se resimte ca și cum ar fi din os)

    • Cauzată de exercițiile în exces sau de poziții inadecvate

De asemenea se poate percepe o pierdere a sensibilității la nivelul tegumentelor învecinate cicatricii chirurgicale. Aceasta apare datorită incizării filetelor nervoase ce inervează tegumentele în zona respectivă.

Inflamația și căldura tegumentelor

Swelling and Warmth

  • It is common for the knee to remain warm and swollen for many months. This may increase with exercises. However, the wound should remain dry. Excess swelling and pain in the calf may require an ultrasound to exclude a blood clot.

Some Do Nots and Warnings
For the first 2-3 weeks after Knee Joint surgery you will need assistance in putting on and removing underpants, panties, trousers, slacks or similar,socks,stockings and footwear.

For the first 4 -5 weeks after Knee Joint surgery you will probably need assistance in putting on socks, stockings, panty hose, tying up shoe laces and taking off shoes.

Do not try to carry items WHILST USING BOTH CRUTCHES - it can cause you to lose your balance.

If your wound becomes increasingly red or oozes, then contact myself or your GP.

Use of Crutches
Use both crutches inside and outside for the first 3 - 4 weeks after Knee Joint surgery.

After 3 - 4 weeks you may find that around the house or office you can move safely and comfortably with one crutch or a stick, or no crutches.