Protocol postoperator artroplastie totala de sold

Operaţia presupune înlocuirea articulaţiei şoldului cu un dispozitiv artificial ce restabileşte mişcările normale, în toate planurile. De obicei, se realizează la vârstnici. Dintre indicaţiile protezei, cea mai frecventă se referă la coxartroză. Alte indicaţii sunt: displazia de şold, necroza aseptică de cap femural, fracturile sau luxaţiile de acetabulului sau femurului proximal, poliartrita reumatoidă, spondilita ankilozantă.Recuperarea începe preoperator cu câteva săptămâni, când se urmăreşte creşterea forţei musculare a anumitor grupe musculare, astfel încât, postoperator, bolnavul să poate merge mai uşor în cadru sau cârje şi să scadă riscul unor complicaţii pulmonare.

Proteza totală de şold este de două mari tipuri: cimentată şi necimentată.

Proteza totală cimentată se indică pacienţilor vârstnici, după 60-65 ani şi la cei cu osteoporoză. În cazul protezei cimentate se permite încărcarea şi mersul imediat postoperator. Totuşi, din prudenţă pentru pacient, acesta va merge câteva zile cu cârje sau cadru. Sprijinul total este permis la 14-15 zile.

Artroplastia cu proteză totală necimentată este preferată pentru pacienţii sub 60 de ani, pentru durata de viaţă mai mare a implantului articular. Postoperator, bolnavul este mobilizat din pat după 2 zile, asistat de kinetoterapeut şi ajutat iniţial de cadru, apoi de cârje. Sprijinul total este permis la 60 de zile.

Spitalizarea durează aproximativ 14 zile. Operaţia se realizează cu rahianestezie. Medicaţia de tip antiinflamator şi analgetic controlează disconfortul ulterior, mai ales cel generat de schimbarea poziţiei şi de mobilizare. Rezultatele sunt foarte bune. Durerea dispare, mobilitatea se apropie de normal, iar peste 80% dintre pacienţi nu mai au nevoie de niciun dispozitiv de ajutor la mers. Pacientul va reveni la nivelul de activitate anterior. Nu sunt indicate sporturile de contact, tenis sau ski. Pacientul va utiliza o cârjă sau un baston până vindecarea va fi completă (3 luni).

Indiferent de tipul de proteză, obiectivele programului de kinetoterapie se referă la:

 • Prevenirea complicaţiilor induse de imobilizarea la pat (tromboflebită, leziuni cutanate de decubit, pneumonie, embolie pulmonară);
 • Refacerea forţei musculare a stabilizatorilor şoldului, în primul rând, dar şi a celorlalte articulaţii ale membrului inferior;
 • Refacerea mobilităţii articulare pentru genunchi şi apoi pentru şold, păstrând, o perioadă de timp, anumite restricţii;
 • Combaterea factorilor responsabili de dislocarea protezei.

O perioadă de timp, în general 6 luni, sunt impuse anumite restricţii de mişcare, pentru a preveni dislocarea protezei, după cum urmează:

 1. Se evită încrucişarea picioarelor sau a gleznelor, indiferent dacă vă aflaţi în picioare, aşezat sau întins;
 2. Când staţi pe scaun, picioarele trebuie să fie puţin depărtate;
 3. Nu rotați excesiv Intern/extern picioarele în timpul activităților zilnice;
 4. Când staţi pe scaun, genunchii trebuie să fie la nivelul şoldurilor, şi nu mai sus;
 5. Când vă ridicaţi de pe scaun, veniţi uşor în faţă, apoi vă ajutaţi de cadru sau cârje;
 6. Folosiți înălțătoare pentru toaletă;
 7. Nu vă aplecaţi în faţă, folosiţi dispozitive ajutătoare pentru încălţat, pus şosete, ridicat obiecte de pe jos;
 8. Când staţi întins în pat, utilizaţi perne de abducţie şi adducţie pentru a menţine articulaţia şoldului în poziţie corectă.