Infiltratie umar cu corticosteroid

Medicamentele folosite pentru injectarea cu steroizi sunt de fapt medicamente sintetice care seamănă cu cortizolul, care este un hormon care este produs în glandele suprarenale. Acestea sunt diferite de medicamentele de îmbunătățire a performanței hormonale pe care le folosesc unii sportivi. Acești corticosteroizi au proprietăți antiinflamatorii și astfel pot ajuta la ameliorarea durerilor de umeri. Injecțiile cu steroizi pot fi efectuate cu ușurință în cabinetul medicului și singurul lucru de reținut este că eficacitatea terapiei prin injecție poate varia de la persoană la persoană și poate depinde, de asemenea, de cât de mult avansata este patologia de tratat. Deci, lăsați medicul să fie cel mai bun judecător pentru a decide dacă injecția cu steroizi este potrivită pentru dvs.

Zonele în care vor fi administrate injecțiile vor depinde de diferitele afecțiuni ale umerilor pe care injecțiile cu steroizi sunt menite să le trateze. Injecțiile in bursa subacromiodeltoidiana vizează bursa de deasupra tendoanelor umărului și acest lucru poate ajuta la durerea cauzată de tendinita umărului sau a coafei rotatorilor. Injecțiile administrate la nivelul articulațiilor vizează articulația sferică a umărului și sunt menite să trateze „umărul înghețat” (sau capsulita retractila a umărului) respectiv osteoartrita articulației umărului (artroza umărului sau omartroza). Injecțiile pentru articulația acromio-claviculară (articulația AC) sunt utilizate pentru a trata durerea în partea superioară a umărului, care provine din degenerescența acromio-claviculară. Capul lung al tendonului bicepsului poate fi si el tratat cu ajutorul injecțiilor cu corticosteroizi in tratamentul tendinitei bicepsului care provoacă durere în partea din față a umărului.

În ceea ce privește procedura, înainte de a efectua injecția cu corticosteroid pentru o afecțiune a umărului, medicul sau asistenta vor curăța locul injectării cu un tampon cu alcool. Unele soluții anestezice (cel mai frecvent se folosește ca anestezic local concomitent Xilina 1%) pot ajuta la gestionarea disconfortului minim produs de injecția cu corticosteroid. Se va simți doar o ușoară arsură sau presiune. Ghidajul cu ultrasunete (injecția efectuata sub ecograf), crește acuratețea și precizia unei injecții cu steroizi și, prin urmare, are rolul de a îmbunătăți eficacitatea injecției. După injectare, se va aplica un bandaj. În cazul injectării unei articulații, excesul de lichid articular poate fi necesar să fie extras folosind o seringă separată.

Efectul anestezicului local ar trebui să dispară după câteva ore. Gheața sau medicamentele antalgice pot fi utilizate la nevoie pentru a ameliora orice disconfort post-injectare. Funcția completă poate fi reluată după administrarea injecției, dar cel mai bine este să evitați orice activitate obositoare timp de aproximativ 2 săptămâni. Unii oameni pot avea o senzație de căldură în față și în piept după acest tip de injecții. Dacă sunteți diabetic, este posibil să aveți o creștere temporară a nivelului de zahăr din sânge. In cazul injecției cu steroizi, durează de obicei aproximativ 1-2 zile pentru a aprecia efectul său complet, cu reducerea inflamației și scăderea nivelului de durere.

In cadrul clinicii noastre toate infiltrațiile se efectuează sub ghidaj ecografic pentru a avea acuratețe maxima in livrarea agentului terapeutic la locul potrivit, respectiv pentru a evita lezarea unor structuri anatomice in timpul efectuării acestei manevre.