Protocol postinfitratii epidurale (pentru lombosciatica)

Ce este infiltrația peridurală caudală?

Este o procedură ce poate fi efectuată fără a necesita internarea pentru tratamentul durerii lombare joase respectiv a durerii generate în membrul pelvin de compresiunea unei rădăcini nervoase (lombosciatică).

În cadrul acestei proceduri se injectează în spațiul epidural un corticosteroid (antiinflamator) cu scopul reducerii inflamației. Concomitent se poate injecta și un anestezic local. Când este efectuată la nivelul sacrului (prin hiatul sacrat) poartă numele de infiltrația epidurală caudală. Aceasta este cea mai sigură și ușoară infiltrare a spațiului epidural.

Cum se realizează procedura?

Inițial se injectează un anestezic local la tegument. Ulterior medicul va introduce un ac subțire direct în spațiul epidural. În acest moment se utilizează fluoroscopul (aparatul de radiologie mobil) pentru a verifica poziționarea corectă a acului. De asemenea se poate utiliza și o substanță de contrast pentru aceasta.În momentul confirmării poziționării corecte a acului substanța antiinflamatoare va fi injectată.

 

Procedura poate fi repetată după 1-2 săptămâni. Concomitent trebuie adresate celelalte cauze ale durerii lombare: greutatea, postura, poziția de lucru, tehnica de ridicare a greutăților, etc.

În cazul în care nivelul afectat se situează deasupra discului L5-S1, este necesară o cantitate mai mare de fluid pentru atingerea acestui nivel, amestecul corticosteroid-anestezic local fiind completat cu ser fiziologic până la 10 ml.

Ce se întâmplă după procedură?

Veți fi monitorizat pentru aproximativ 30 de minute după injectare. La plecare vi se vor transmite ultimele instrucțiuni. Este important să faceți o comparație între durerea pre și postinjecțională, acest lucru ajutând medicul să înțeleagă dacă procedura este utilă.

Uneori poate fi util să efectuați mișcări care vă provocau durere înainte de injectare, fără a exagera. Nu trebuie să efectuați activități fizice intense în ziua injectării. Este posibil să simțiți dispariția completă a simptomatologiei dureroase precum și o senzație temporară de amorțeală la nivelul membrelor pelvine. Acest lucru este sugestiv pentru faptul că substanța injectată a ajuns în locul dorit.

Durerea poate reveni după o scurtă perioadă de timp sau poate fi chiar mai intensă pentru 1-2 zile datorită iritației produsă de ac sau chiar de corticosteroid. Corticosteroizii în general acționează după 2-3 zile, durând uneori chiar până la o săptămână.
Reîntoarcerea la locul de muncă poate avea loc în general după 1 zi, dar în unele cazuri trebuie consultat medicul curant.

Cât timp ține efectul?


Durata acțiunii acestei proceduri depinde de gradul de inflamație al discului intervertebral, durei sau a rădăcinii nervoase. În același timp alți factori coexistenți pot fi răspunzători de simptomatologia dureroasă. Uneori o singură injecție poate duce la dispariția durerilor pentru câteva săptămâni sau luni, după care va fi necesară continuarea tratamentului, alteori simptomatologia poate dispărea pentru o perioadă mai lungă de timp.

Dacă simptomatologia dumneavoastră este provocată de leziuni la mai multe nivele, doar o parte din acesta poate se poate remite în urma infiltrației.