Protocol postinfitratii cu agenti de vascosuplimentare

Indicații
Candidatul ideal pentru injecțiile cu acid hialuronic intraarticular nu a fost încă foarte clar definit. Studiile nu sunt concludente în ceea ce privește categoriile de pacienții cu răspunsul cel mai favorabil la acest tratament în funcție de vârsta, stadiul artrozei, definit radiologic, simptomatologie și nivelul de activitate fizică. Injecțiile intraarticulare cu acid hialuronic trebuie luate în considerare la pacienții cu osteoartrita simptomatică semnificativă care nu au răspuns în mod adecvat la tratamentul standard nonfarmacologic și farmacologic sau la cei care nu tolerează aceste terapii (de exemplu pacienții cu probleme gastro-intestinale legate de medicamentele anti-inflamatorii). Pacienții care nu sunt încă candidați pentru artroplastia totală de genunchi sau cei cu intervenții anterioare eșuate pentru tratamentul artrozei, cum ar fi debridarea artroscopică, pot să fie candidați pentru vâscosuplementare. Artroplastia totală de genunchi la pacienții mai tineri poate fi întârziată prin utilizarea injecțiilor cu acid hialuronic.

Tehnica injectării
Preparatele sunt furnizate în general în flacoane de 2 ml (o injecție per flacon) sau seringi preumplute. Programul de injectare recomandat este de o injecție pe săptămână, timp de cinci săptămâni pentru Hyalgan, sau o injecție pe săptămână, timp de trei săptămâni pentru Synvisc, Synocrom sau alte preparate. La ora actuală există și preparate cu administrare unică având avantajul unei singure înțepături și dezavantajul că în general sunt percepute ca fiind mai dureroase de către pacient. Repetarea injecțiilor de vâscosuplimentare poate fi efectuată după șase luni.

Injecțiile intraarticulare la nivelul genunchiului se pot face în mai multe moduri. Una din tehnici este aceea cu pacientul culcat pe spate cu genunchiul flectat la 90 de grade (Figura 1). În această poziție, porțiunile anterioare ale liniilor articulare medială si laterală pot fi ușor palpate, ca niște depresiuni imediat medial sau lateral de polul inferior al patelei. Adesea, linia articulară mediană este mai ușor de palpat și poate fi aleasă ca loc de injectare. Alternativ, articulația genunchiului poate fi abordată cu genunchiul extins, cu pacientul culcat pe spate (Figura 2). Cel mai frecvent marginea supero-laterala a patelei este locul de injectare, dar pot fi alese și alte cadrane ale genunchiului în apropierea marginilor patelei. Prin această abordare (genunchiul în poziție extinsă), acul este îndreptat spre spațiul de sub rotulă.

O metoda de injecție intraarticulară la genunchi. Pacientul este culcat culcat pe spate pe masa de examinare cu genunchiul stâng flexat la 90 de grade. Locul de injectare este marcat cu vârful unui pix de-a lungul liniei articulare mediale, palpabilă medial de polul inferior al patelei. Femurului este în stânga, iar tibia este la dreapta.
Metodă alternativă de injectare intraarticulară a genunchiului. Pacientul este culcat culcat pe spate pe masa de examinare, cu genunchiul drept extins. Locul de injectare este marcat la nivelul colțului superolateral al patelei. Acul este înclinat ușor spre partea articulară a patelei. Femurului este în stânga, iar tibia este în dreapta.

Indiferent de abordul folosit, locul de injectare poate fi marcat cu amprenta unghială sau vârful unui pix. Următorul pas este reprezentat de sterilizarea tegumentului cu soluție iodată (Betadine) și alcool sanitar. Pentru injectare se folosește un ac de 22-25. Anestezia locală cu lidocaină înainte de injectare poate fi utilizată, dar utilizând un ac mic, acest lucru nefiind întotdeauna necesar. După pătrunderea în spațiul intraarticular este injectată soluția. În cazul în care se percepe rezistență poate fi necesară repoziționarea acului.

În cazul prezenței hidartrozei (lichid intraarticular în exces), este recomandată înainte de injectare evacuarea lichidului pentru a preveni diluarea acidului hialuronic injectat. Aspirația poate fi efectuată în același loc ca și injecția, așa cum a fost descris anterior. Același ac poate fi lăsat pe loc și utilizat atât pentru aspirație cât și pentru injectare. Aspirația poate necesita un ac mai mare (18 sau 20). În urma anesteziei locale cu lidocaina intradermic sau clorură de etil pulverizată, acul poate fi plasat intraarticular pentru aspirație. Atunci când aspirația este finalizată,seringa de aspirație este detașată, iar seringa preumplută cu acid hialuronic este atașată la ac. Alternativ, se pot folosi și ace separate, unul pentru aspirație și un altul pentru injectare.

După injecție este recomandată evitarea activităților fizice ce necesită sprijin prelungit pe membrul respectiv timp de 2-3 zile. În rest nu sunt necesare alte precauții.